Характеристики доброго служителя

Одним із правил нашої помісної церкви є те, що кожен з нас повинен нести служіння. Тобто просто відсиджуватись на задніх рядах не можна. І це, насправді, не нами придумане правило і не нашим пастором, а пряме повеління Бога Своїм людям.

1 Петра 4:10 «Служіть один одному, кожен тим даром, якого отримав, як доморядники всілякої Божої благодаті.»

Ще один важливий принцип щодо служіння колись проголосили реформатори в XVI столітті, а саме: «Всяке заняття людини є служінням». Служіння Богу — це не тільки якісь дії в церкві чи заняття, що пов’язані з церквою. Робота, виховання дітей, подружнє життя також є служінням, якщо людина робить це для Бога і згідно з Його принципами. І цей принцип також не являється чимось новим, що придумали реформатори.

1 Кор.10:31 «Тож, коли ви їсте, чи коли ви п’єте, або коли інше що робите, усе на Божу славу робіть!»

Дана стаття буде присвячена питанню «Яким повинен бути Божий служитель?». Текст, на який ми посилатимемось, стосується, в першу чергу, пасторів і проповідників, але принципи, які ми з нього отримаємо, можна застосувати до будь-кого з християн, незалежно від його роду служіння. Навіть якщо воно здається малим і незначним.

Текст, на який я посилатимусь, записаний в 1 Тим.4:6-11. Для зручності я приведу його тут.

«6 Як будеш оце подавати братам, то будеш ти добрий служитель Христа Ісуса, годований словами віри та доброї науки, що за нею слідом ти пішов.
7 Цурайся нечистих та бабських байок, а вправляйся в благочесті.
8 Бо вправа тілесна мало корисна, а благочестя корисне на все, бо має обітницю життя теперішнього та майбутнього.
9 Вірне це слово, і гідне всякого прийняття!
10 Бо на це ми й працюємо і зносимо ганьбу, що надію кладемо на Бога Живого, Який усім людям Спаситель, найбільше ж для вірних.
11 Наказуй оце та навчай!»

Ми розглянемо 3 характеристики доброго служителя Христа, щоб мати чітку ціль, до якої нам необхідно йти, щоб принести Богу Славу і бути корисними в наших церквах.

Перше, що характеризує доброго служителя Христа — він проповідує істину. В першу чергу, він проповідує її сам собі. Погляньте на вірш 6:

«то будеш ти добрий служитель Христа Ісуса, годований словами віри та доброї науки, що за нею слідом ти пішов».

Добрий служитель Христа вміє нагодувати свою душу істиною, доброю наукою. Він розуміє свою потребу в цьому.

Однак на цьому він не зупиняється — він передає її іншим. Погляньте на початок 6 вірша:

«Як будеш оце подавати братам, то будеш ти добрий служитель Христа Ісуса».

Тимофій мав передавати братам істину, що не потрібно себе обмежувати тим, що Бог не забороняв, тобто про що Павло говорив з самого початку розділу. Він мав протистояти вченню, яке проповідували лжевчителі.

Погляньте також на 11 вірш: «наказуй оце та навчай». Це є повелінням передавати все вище сказане далі. Тобто все, що стоїть між 6 та 11 віршами.

Хороший служитель знає і любить істину. Він любить говорити її собі і знаходить в ній силу, він годується нею. Також він бачить потребу інших людей в істині і передає її їм для їхнього добра, щоб допомогти їм і поділитися тим, що приносить йому користь.

В біблійних історіях є багато прикладів хороших служителів. Часто Бог звершав Свою роботу і через невірних людей, або не до кінця вірних, наприклад таких, як Самсон. Однак, якщо подивитсь на людей, про яких можна сказати, що вони по-справжньому добрі служителі — всі вони характеризувались тим, що проповідували істину собі та іншим. Мойсей, Давид, Ілля… Всі вони любили Божий Закон і доносили його іншим.

Одним із найяскравіших прикладів є Ездра.

Езд.7:10 «Бо Ездра приготовив своє серце досліджувати Господнього Закона, і виконувати його, і навчати в Ізраїлі устава та права.»

І ми знаємо, що Бог використав Ездру для того, щоб відновити Ізраїль після їхнього повернення з полону.

Ніхто не може бути добрим служителем, якщо буде нехтувати Словом Божим. Ми маємо потребу в щоденному впливі Слова на нас. Нам щодня потрібен докір Писання, щоб ми бачили своє істинне лице і не думали про себе більше, ніж потрібно. Нам кожен день потрібна істина про Христа, Який вже відкупив нас, щоб ми не впадали у відчай від наших провалів і гріхів. Нам потрібна істина про силу Христа в нас, щоб ми могли долати всі спокуси гріха, щоб могли відмовлятись від того, що нас так сильно притягує, але що потім наносить шкоду.

Однак від нас не буде ніякої користі людям, якщо ми ці істини триматимемо для себе. Якщо істина по-справжньому діє в нас, вона буде нас змінювати і ми не зможемо мовчати, ми будемо передавати її далі на тому рівні, на якому це можливо…

Друга характеристика доброго служителя — він практикується в благочесті. Подивіться на 7 вірш 1 Тим.4:7. «Цурайся нечистих та бабських байок, а вправляйся в благочесті.»

Тут варто уточнити декілька речей: що таке благочестя, і що означає «практикуйся»?

Слово «благочестя» можна перевести також як «благоговіння» чи «пошана». Тут мається на увазі шанобливе ставлення до Бога, яке проявляється в усіх сферах життя. Благочестя — це правильне відношення до Бога, яке буде визначати конкретні дії в усіх сферах життя. Воно формує їх.

Благочестя завжди включає в себе пізнання Бога, Його характеру через Слово. Також воно включає в себе пізнання Його волі (що Він хоче, щоб я робив) і послідовне втілення цієї волі на практиці. Благочестя формує все життя.

Практикуйся — тренуйся, привчай себе до цього, розвивайся в цьому. Павло закликає Тимофія мати благочестиве відношення до Бога, яке буде формувати все його життя, і він закликає його прикласти всі старання до цього і навмисне, ціленаправлено розвивати в собі це відношення.

Один із коментаторів так описав цей заклик Павла: «На пути к благочестию нет попутного ветра, течение склонностей всегда против нас. Без упражнения и усилий не обойтись.»

Наша гріховна природа противиться таким перемінам, тому благочестя вимагає постійної практики і боротьби.

Також Павло показує причину, чому така практика варта зусиль: благочестя приносить користь. Прочитайте вірш 8:

«8 Бо вправа тілесна мало корисна, а благочестя корисне на все, бо має обітницю життя теперішнього та майбутнього.»

Щоб пояснити користь від благочестя Павло порівнює його з тілесними тренуваннями. Він не відкидає користь спорту, однак спорт приносить лише користь для тіла. Благочестя має обітницю життя зараз і в майбутньому. Практикуватись в благочесті потрібно, бо воно робить життя повноцінним і повним Божої слави тут і у вічності.

Благочестя, в разі його наявності чи відсутності, буде або підсилювати, або нівелювати наше служіння і вплив. Ми впливаємо на людей тим, хто ми є більше, ніж тим, що ми їм говоримо. Наше благочестя буде вирішальним фактором в тому, чи матиме наше служіння успіх. Причому, служіння в широкому сенсі (сім’я сюди також входить). Наше життя йде попереду наших слів.

Прекрасним прикладом цього є Христос. Його протистояння фарисеям викликало велике напруження, Його не раз хотіли вбити ще до Голгофи, але була одна причина, чому вони це не могли зробити — Його вважали за пророка. Репутація Христа була чиста, а благочестя всім очевидне. Навіть коли Ісуса вже схопили, Йому нічого не змогли пред’явити, окрім фальшивих свідків. Вплив Христа на учнів був таким сильним, бо вони жили з ним 3 роки і знали Його життя з середини.

Нам не можна ігнорувати цей принцип, це повеління. Я часто помічаю в собі таку тенденцію: я в кращому духовному тонусі тоді, коли маю проповідувати. Мій інтерес до Бога і Його Слова, навіть моя мотивація до чистого життя більша тоді, коли я задіяний в служінні. Можливо, це і непогано, якщо служіння Слова є додатковим мотиватором, але часто це стає замінником правильної мотивації догодити Богу. Якщо моє благочестя мотивується тим, що я маю говорити проповідь, якщо мій інтерес до Слова і Бога мотивується моїм служінням, а в період, коли я вільний, цей інтерес зникає, це говорить про те, що я досягаю служінням своєї слави. Саме по цій причині наше служіння може бути неуспішним, а наше життя нещасливим.

Справжнє благочестя — це правильне відношення до Бога і Його слова, яке виражається в покорі цьому Слову на практиці. Таке відношення не прийде саме по собі, в ньому потрібно практикуватись, тренуватись, боротись з собою, черпаючи силу в Христа, якої, до речі, достатньо для цієї перемоги згідно 2 Петра 1:3:

«Усе, що потрібне для життя та побожности, подала нам Його Божа сила пізнанням Того, Хто покликав нас славою та чеснотою.»

Остання характеристика, яку ми бачимо в тексті — вірний служитель покладається на Бога (9-10 вірш).

«Вірне це слово, і гідне всякого прийняття! Бо на це ми й працюємо і зносимо ганьбу, що надію кладемо на Бога Живого, Який усім людям Спаситель, найбільше ж для вірних.»

Все, що ми перечислили до цього, не буде робити жодна людина, якщо вона не покладатиметься на Бога. Якщо Бог не буде в свідомості людини Великим і Вірним, якщо Він не буде Спасителем, все інше неможливе.

Щоб збудовувати свою душу в Слові і проповідувати Його іншим, потрібно бути впевненим в Його силі та істинності, в Його авторитеті. Авторитет Божого Слова базується на авторитеті і силі Бога. Без розуміння величі і надійності Бога, ми не будемо займатись Словом, взагалі ніяк.

Тренування в благочесті дуже невдячна річ. Важко побачити якісь видимі бонуси в ній, які б переважили всі ті альтернативи благочестя і перешкоди, які, в першу чергу, в нас самих живуть. Сама суть благочестя і полягає в тому, щоб бачити великого Бога і покорятись Йому.

Одне уточнення, про що цей текст не говорить. Фраза «Який спаситель всім людям» — її можна спотворити і перевести в універсалізм. Якщо Бог — Спаситель для всіх людей, Він всіх спасе, тому немає пекла і вічного покарання. Не про це йде мова тут. Якщо прочитати цю фразу до кінця («а найбільше для вірних») і порівняти її з усім Писанням, стане зрозуміло, що тут мова йде про потенційне спасіння. Бог потенційно Спаситель для всіх людей, але лише той, хто вірить (вірний), спасеться.

Iв.3:16 «Так бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне.»

Еф.2:8 «Бо спасені ви благодаттю через віру, а це не від вас, то дар Божий, не від діл, щоб ніхто не хвалився.»

Подивіться на що ви покладаєтесь. Нам всім потрібно визнати, що часто ми покладаємось на що завгодно: на свої сили, свій розум, розум інших, підтримку друзів, але не на Бога. І всі ми знаємо, що кожного разу, коли ми це робимо, ми розчаровуємось і програємо, бо ніхто не має сили нам допомогти, немає іншого спасителя і іншого даятеля.

Отже, ми розглянули 3 характеристики доброго служителя: проповідь Слова, практика в благочесті, покладання на Бога. Це універсальні характеристики. Незалежно від вашого служіння: чи ви пастор, чи керівник малої групи, чи регент хору, чи просто виховуєте своїх дітей… Ваше служіння буде успішним лише тоді, коли ви виховаєте ці якості в собі.

Якщо ви не будете любити Писання і насичувати себе Ним, ви швидко втомитесь, що б ви не робили.

Якщо ви не будете тренувати себе в благочесті, ваші слова не матимуть тієї сили. Навіть якщо ви будете проповідувати людям істину, розповідати своїм друзям Євангеліє, виховувати своїх дітей згідно Писання, але якщо вони не бачитимуть ваше шанобливе ставлення до Бога, ваш вплив буде мінімальний.

Якщо ви будете мати супер-хороші плани, але в їх реалізації ви будете розраховувати на себе чи когось іншого, ви дуже швидко зламаєтесь, коли зустрінетесь з суворою реальністю. Можливо, вам навіть вдасться тянути все на собі (роботу, служіння, сім’ю), якщо ви супер-вольова людина. Але тоді це швидко приведе вас до гордині – ви будете думати, що добились всього самі і це зробить вас самонадіяним і невдячним. І в кінцевому результаті це зруйнує все, що ви робите. Тому нам потрібно розвивати в собі ці якості: проповідь Слова, благочестя і надія на Бога.

Останнє, що варто додати до цього: своїми силами ми не спроможні втілювати жоден з цих принципів. Жодну з цих характеристик ми не здатні виховати в собі самостійно. Христос сказав: «Без Мене не можете робити нічого» (Ів.5:15). А в іншому місці Павло писав: «Все можу в Ісусі Христі, Який мене підкріпляє».

Тому, якщо вам буде здаватись, що ви не в змозі виховувати в собі ці принципи, нагадуйте собі старі і добрі істини Євангелії. Смерті Христа достатньо для очищення всіх ваших провалів. А Його воскресіння, дії Духа Святого в вас достатньо для перемоги над всяким гріхом.

Нехай допоможе нам всім в цьому Бог.

Автор: Old baptist

(Visited 93 times, 1 visits today)

Об Авторе

You might be interested in

ОСТАВЬТЕ СВОИ КОММЕНТАРИИ

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *